Продажба, монтаж, диагностика и поддръжка на автомобилни газови уредби и автомобилни метанови уредби.
Начало FSI GDI TSI Галерия монтажиЦени Лизинг Контакти

Речник - терминология

 
Превключвател

 • Превключвателят служи за за промяна режима на работа на двигателя от газ на бензин и обратното.
 • При класическите газови уредби служи за превключване на електромагнитните вентили. При газовите инжекциони служи за управление на газовия компютър за избрания от водача режим на работа - газ или бензин. При някои модели има възможност за автоматично превключване от бензин на газ при достигане на определени условия - температура на охлаждащата течност или при надвишаване на определени обороти на двигателя.
 • Превключвателят обикновено се монтира на арматурното табло в близост до водача.
 
Резервоар - Бутилка

Резервоарът (бутилката) е мястото, където се съхранява газта.
 • При пропан-бутанът бутилката е снабдена с нивомер и предпазен клапан, гарантиращ 20% свободен обем. Това се налага с цел да се предпази бутилката при температурно разширение на втечнения газ. Нормалното налягане пропан-бутана в бутилката е 1.6 MPa.
 • При метанът се изисква използуване на специални бутилки, поради високото му налягане в тях - до 20 MPa. Те биват стандартни, олекотени и карбонови. Поради газообразното състояние на метана в бутилката не е предвидена защита срещу температурно разширение. С цел по-дълъг пробег на автомобила често се налага монтиране на повече от една бутилка.
 
Електромагнитен вентил

Електромагнитните вентили служат за подаване/спиране притока на бензин/газ при преминаване работата на двигателя от едно гориво към друго.
 • Електромагнитен вентил за газ.
 • Нормално затворен спирателен вентил, работещ на електромагнитен принцип. Монтира се на тръбопровода подаващ газово гориво към редуктора. Обикновенно е снабден и с филтър за газовото гориво.
 • Електромагнитен вентил за бензин.
 • Нормално затворен спирателен вентил, работещ на електромагнитен принцип, монтиран на бензинопровода.
 
Редуктор - изпарител

 • За пропан-бутан.
 • За нормалната работа на двигателя на пропан-бутан в необходимо втечненият в резервоара (бутилката) газ да се преобразува в газообразно състояние. Това се случва чрез изпаряване и след това налягането се редуцира до стойности близки до атмосферното налягане. За целта е нужна топлина, която се набавя от охладителната система на автомобила. Тези функции се изпълняват от редуктор-изпарителя, в който се съчетават топлообменник и двустепенен мембранен редуктор на налягане.
   
 • За метан.
 • За разлика от пропан-бутана метанът е в газообразно състояние в резервора (бутилката). Това не налага промяна в агрегатното му състояние. Поради тази причина редуктор-изпарителя за метан е с по-малки размери спрямо този за пропан-бутан.

ЕКУ

ЕКУ (ECU) - Engine control units, познат още като Бордови компютър.
 • ЕКУ-то е електронен компонент, който служи за цялотсно управление функцията на работа на двигателя. Четейки информация от различни датчици (температурни, за налягане, дебит и др.) той управлява подаването на гориво, момента на запалване, работата на празен ход и ли при ускорение, както и цялото поведение на двигателя при различни работни условия.
 • Автомобилното ЕКУ е доста сложна система, която е специфична за всеки отделен модел и марка автомобил.
 
Ламбда емулатор

Ламбда емулаторът е генератор на правоъгълни импулси, създаващи симулация на коректно работеща ламбда сонда.
 • Използува се при работа на двигателя на газ или ментан, тъй като импулсите идващи от ламбда сондата се различават при нормална работа на бензин. При нормална работа на бензин ламбда сондата отчита количеството кислород в изгорелите газове и по този начин следи за оптималното изгаряне на горивната смес. Работейки на метан или пропан-бутан, двигателят отделя изгорели газове, в които нивото на кислород се различава спрямо работата на бензин. При некоректно отчитани сигнали на ламбдата ЕКУ-то на автомобила натрупва грешки, в резултат на което рано или късно светва "Check enginge" сигналната лампа. При някои автомобили автоматично колата минава в авариен режима на работа с осреднени параметри, което води до нестабилна работа на двигателя, повишен разход на гориво и намалена мощност.

Аванс процесор

ТАП (Timing advance processor), познат още като аванс процесор.
 
 • Това е външно устройство, което служи за допълнително предварение ъгъла на запалване. Нуждата, поради която е необходимо използването на ТАП е невъзможноста на ЕКУ да компенсира по-високото октаново число на метана или пропан-бутана. Обикновенно ТАП е снабден джъмпери (превключватели), с които фиксирано се задава точния градус на изпреварването. За различните автомобили настройката е персонална. Съществуват и програмируеми ТАП, при които се настройва различен градус на подаване на искрата в зависимост от оборотите. При автомобили с повече от една повишаваща бобина трябва да се монтират съответния брой аванс процесори.


/catart_pictures/tn_eurogas-art-37307100_5174.JPG
Chevrolet Captiva 2.4 140hp BSM - Bardolini
Zavoli Logo BSM Logo BRC Logo AG Logo
Landirenzo Logo Fobos Logo KME Logo Prins Logo
Lovato Logo AEA Logo Autogas Italia Logo
Tomasetto Logo Tartarin Logo Valtek Logo Tamona Logo

* В Еврогаз 3000 работим с всички водещи производители на газови и метанови уредби.
Приятели
НОРДСТАР 2005 ООД е специализирана в ремонт и поддръжка на автоклиматици. Екипът е с дългогодишен професионален опит, което спомага за бързо откриване на проблема и ефективното му отстраняване.
... към www.avtoklimatik.com
termonord
• Zavoli - допълнителна информация

• Сертификати

• Zavoli ZLI - втечнен газ

• Zavoli BORA
Можете да заплатите:

• В брой

• На изплащане чрез
Асоциация на българските автогаз сервизи

"Асоциация Български автогаз сервизи" е сдружение с нестопанска цел, регистрирано по ЗЮЛНЦ на 28.04.2011г. с решение № 264/2011 на СГС - Фирмено отделение. В него членуват юридически лица от цяла България , които извършват търговска дейност в областта на дистрибуцията, монтажа, ремонта, гаранционното и следгаранционното обслужване на автомобилни газови системи на пропан-бутан и метан.

...научете повече
» Начало
» Галерия монтажи
» Цени
» На изплащане (лизинг)
» Въпроси / Отговори
» Полезна информация (статии)
» Карта на сайта
» Къде се намираме
» Контакти
» Асоциация на българските автогаз сервизи
» Условия за ползване
» Използване на Бисквитки
© 2010 - 2018

Всички права са запазени от Еврогаз 3000 ООД


www.eurogas-varna.com

www.evrogas-varna.com
nerasoft v3.0.9.1